marți, 30 iunie 2020

Termodinamica. Reprezentare grafica transformare. Problema 1.25, manual fizica, clasa a zecea

Problema 1.25, pagina 56, manual fizica, clasa a zecea

Tematica: Termodinamica. Reprezentare grafica transformare.

Nivel: avansat

 

Enunt problema:

Sa se reprezinte in coordonate (p,T), (p,V) si (V,T) procesele ciclice din figura P.1.25 a si b.


Rezolvare:

Citim figura P 1.25a, trasata in coordonate (V,T).

Conform grafic, transformarea 1->2 este o transformare izocora. Se poate vedea pe grafic ca temperatura creste. Intrucat in transformarile izocore p/T = constant, presiunea creste.

Conform grafic, transformarea 2->3 este o transformare izobara. Se poate vedea pe grafic ca volumul scade, si temperatura la fel.

Conform grafic, transformarea 3->4 este o transformare izocora. Se poate vedea pe grafic ca temperatura creste. Intrucat in transformarile izocore p/T = constant, presiunea creste.

Conform grafic, T4 = T2

Pornind de la aceste interpretari, trasam graficele in coordonate (p,T) si (p,V).

  

Citim figura P 1.25b, trasata in coordonate (p,V).

Conform grafic, transformarea 1->2 este o transformare izobara. Se poate vedea pe grafic ca volumul creste. Intrucat in transformarile izobare V/T = constant, temperatura creste.

Conform grafic, transformarea 2->3 este o transformare izocora. Se poate vedea pe grafic ca presiunea scade. Intrucat in transformarile izocore p/T = constant, temperatura scade.

Conform grafic, transformarea 3->4 este o transformare izoterma. Se poate vedea pe grafic ca volumul scade. Intrucat in transformarile izoterme pV = constant, presiunea creste.

Conform grafic, transformarea 4->1 este o transformare izocora. Se poate vedea pe grafic ca presiunea scade. Intrucat in transformarile izocore p/T = constant, temperatura scade.

Pornind de la aceste interpretari, trasam graficele in coordonate (p,T) si (V,T).



Aceasta problema provine din manualul de fizica clasa a zecea. Problema este din capitolul Termodinamica si are ca tematica Reprezentarea grafica a transformarilor. Capitolul Termodinamica face parte din materia de fizica pentru bacalaureat.

Daca vreti sa gasiti mai multe probleme rezolvate din Termodinamica, gasiti pe blogul Probleme Fizica Rezolvate mai multe materiale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu